20 טיפים לעיצוב מטבח מוצלח

דף הבית > מגזין עיצוב > 20 טיפים לעיצוב מטבח מוצלח
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin

המטבח הוא ליבו של הבית, המקום בו נמלא את קיבתנו, נתאחד כמשפחה ונעביר את מרבית שעות היממה.

חלק כה חשוב בבית דורש את תשומת הלב שמגיע לו, הוא דורש השקעה ותכנון נכונים כדי להגיע לעיצוב מוצלח – מבחינת מראה ומבחינת יעילות ונוחות.

הנה עשרים טיפים שיעזרו לכם לתכנן ולעצב מטבח נוח, נעים, פונקציונאלי וכמובן יפה.

1.צמצמו צעדים מיותרים

מטבח יעיל הוא מטבח בו לא צריך לחצות את המרחב בשביל כל פעולה.

אחסנו דברים שונים הקשורים באותה הפעולה במקומות קרובים ונגישים:

את הצלחות, הכוסות והסכו”ם מקמו ליד המדיח או הכיור.

ייעדו מקום לאריזת שאריות או הכנת סנדוויצ’ים ובמגירות שמתחת תשמרו את השקיות, ניירות עטיפה וכלי פלסטיק לשאריות.

קופסאות דגנים קרוב למקרר ולקערות בשביל ארוחות בוקר קלות ומהירות, וכו’.

2.תכננו מעברים רחבים

המטבח מושך אליו אנשים – בין אם אוכלים או מבשלים – ונוטה להיות צפוף ועמוס.

כדי למנוע זאת וכדי להבטיח מעבר נוח ורגוע בין אזורי המטבח השונים, מבלי להיתקל אחד בשני ולשפוך את המרק על הרצפה, תכננו את המעברים שיהיו לפחות מטר לרוחב.

הדבר נכון גם לתכנון של איים במרכז המטבח, שולחנות אוכל וכיוצא באלה.

3.הפרד ומשול

הפרדה נכונה בין אזורי המטבח השונים עוזרת לשמור על סדר, במיוחד בבית עם ילדים שיכולים בטעות לגעת בסירים חמים, להיתקל בידיות של מחבתות או להפיל כלים.

אם נייעד אזור מסוים בו הילדים יוכלו לעשות את שלהם (כמו הכנת קערת דגנים או כריך) ואזור אחר בו נוכל לבשל בשלווה נקבל בדר ונוחות בעבודה.

את המקרר מומלץ לשמור במקום נייטרלי ונגיש לכל באי המטבח.

4.הישמרו מפינות

פינות הם מקור לבזבוז שטח ולבעיות, אם נישמר מהפינות נבטיח לעצמנו יותר מרחב וניצול נכון שלו.

ארונות עם דלתות נפתחות (ולא דלתות הזזה) מקמו במקום שבו הדלת לא תפריע לעוברים במטבח או ייתקעו בדלתות אחרות.

את הכלים השונים אל תשמרו בפינה כדי שלא יעלמו מאחורי כלים או חפצים אחרים.

5.מצאו את הגובה המתאים למיקרוגל

המיקרוגל הוא כלי מרכזי במטבח המודרני, וחשוב, ולכן מיקומו יקבע רבות בנוגע לנוחות השימוש במטבח.

בבית עם ילדים מומלץ למקם את המיקרוגל מתחת לגובה משטח העבודה (ה”שיש) כדי שיהיה נגיש, בשאר המקרים כדאי למקם אותו דווקא מעל השיש, בארונית או מדף, כ-30 עד 35 ס”מ מעל גובה משטח העבודה.

6.תקבעו מראש את הפונקציה של האי

מטבחים חדשים רבים בימינו כוללים אי במרכז, כזה שמאפשר סעודה או בישול עליו.

בכדי לא ליצור בלאגן מיותר תכננו וקבעו מראש מה יהיה השימוש העיקרי של האי במטבח – מקום לאכול בו ארוחות יומיומיות, אזור בישול או שניהם.

כך תוכלו להתאים את תאי האחסון, את גודל המשטח וגובהו בהתאם לשימוש שבחרתם.

במידה ורצונכם הוא שימוש כפול תכננו מספיק שטח ומרווח בין אזור האוכל ואזור הבישול.

7.אזור נחיתה

במטבח צריך שטח מסוים הנועד להיות אזור הנחיתה של פריטים שונים – אוכל שיוצא מהמקרר בדרכו לחימום, מקום להניח את סלי הקניות, שטח להניח את קערת הבלילה ליד הכיריים בזמן הבישול וכו’.

ייעדו מראש כ-40 ס”מ ליד המקרר וליד הכיריים כ”אזורי נחיתה” לפריטים שונים שיוכלו לבלות שם פרק זמן קצר.

8.התאימו את גודל משטח העבודה

משטח העבודה הוא חלק עיקרי ביותר במטבח, תכנון נכון של גודלו וגובהו חשובים מאוד.

בבית בו יש שף שאוהב לבשל ועושה זאת באופן קבוע יש לתכנן משטח עבודה גדול יותר, כזה המאפשר מרווח תנועה ושטח רב כדי שתוכלו לבשל מבלי להרגיש צפופים.

במטבח שלא רואה הרבה בישולים ויותר חימום שאריות או טייק-אווי אין מה לבזבז שטח (וכסף) על משטח עבודה גדול, תכננו מספיק שטח בשביל בישולים מינימליים, כאלה שתעשו ביום-יום.

גובה המשטח חשוב ויש להתאימו לבשלם העיקרי בבית או לכל הבשלנים באופן שווה, כולל אזור נמוך יותר אם יש ילדים שאוהבים לעזור בבישול או אפייה יחד עם ההורים.

9.פעמיים כי טוב

סדר והיגיון חשובים מאוד ליעילות ולנוחות של דרי הבית במטבח, אם נחזיק בביתנו שני מיקרוגלים או שני מקררים או מקפיאים, למשל, נוכל לארגן ביתר יעילות את המוצרים במקררים, לייעד מיקרוגל נפרד לשימוש הילדים או מקרר שבו רק שאריות או נשנושים לאחרי בית הספר.

10.מדפים מאחורי הכיריים

מדפים מאחורי הכיריים יעילים מאוד לאחסון זמין ונגיש של מוצרים הרואים שימוש רב.

מדף לתבלינים, שמנים, רטבים או כלי בישול יקלו את הפעולות ויצמצמו זמן ומרווח בפעולות קבועות (כמו טיגון חביתה).

מתלה לסירים ומחבתות מעל או ליד הכיריים יחסוך המון ויעשה לכם את הבישול לנוח.

11.די לסחיבה

נמאס לסחוב סירים עמוסי מים מהכיור עד לכיריים?

תגידו שלום לברז הכיריים!

ברז עם ראש נמתח יעשה לכם חיים קלים, רק הניחו את הסיר על הכיריים ותוכלו למלא מבלי להזיז מהאש.

נשמע כמו דבר מיותר אבל למי שמכינים כמויות גדולות של אוכל תתפלאו לגלות כמה טריק קטן זה חוסך המון כאב ראש וסחיבות מיותרות.

12.תהיו חדים על אחסון הסכינים

פס מגנטי לאחסון הסכינים עושה אותם לזמינים לעין, כך נוכל לבחור את הסכין המתאים לפעולה הרצויה מבלי לחטט במגירה ולבזבז זמן על חיפוש.

זהו פתרון מעולה גם כדי להרחיק ילדים מחפצים חדים במטבח ושומר לא רק על הבטיחות אלא גם על חדות וניקיון הסכינים.

לא רק זאת, זה גם נראה מקצועי ומהמם.

13.מחזור פשוט

עשו את המיחזור לפשוט וייעדו מקום נפרד ובו תאים נפרדים לאחסון הפריטים המיועדים למיחזור – תאים נפרדים לבקבוקי פלסטיק, בקבוקי זכוכית, פחיות ועיתונים יעשו את התהליך החשוב הזה לקל ומהיר.

ככל שתמחזרו יותר תצמצמו את כמויות האשפה שמגיעה לפח – פחות שקיות, פחות זבל – במיוחד אם גם יש קומפוסט בחצר.

14.נמוך משחשבתם

יש ילדים בבית?

תשמרו את הכלים והאוכל המועדפים על הילדים במקום נמוך שיהיה נגיש להם.

אותו דבר ההיפך, דברים שאתם רוצים להרחיק מילידים – כמו חומרים מסוכנים או חפצים חדים – שמרו במקום גבוה ורחוק ככל היותר מהילדים.

15.אזור הודעות

נשמע טיפשי אבל מקום שמיועד לכתוב בו הודעות הוא דבר נחוץ ביותר בבית, ואיזה מקום יותר טוב מאשר במטבח?

פנקס, מחברת או לוח מחיק וכלי כתיבה באזור נייטרלי במטבח, במקום שלא מפריע לבישול ולהכנת המזון, יעזור לכם להעביר הודעות בין דרי המשכן.

אם יש עדיין טלפון קווי בבית כדאי לעשות את אזור ההודעות בקרבתו.

16.תישארו מחוברים

במטבח המתקדם של ימינו אנחנו עושים שימוש במספר רב של כלים חשמליים – מעבד מזון, בלנדר, סיר אורז, קומקום ועוד.

שבצו מספר גדול של שקעי חשמל לאורך כל המטבח, בקרבת משטח העבודה, כדי שתמיד תוכלו להיות מחוברים לחשמל ומוכנים להכין אוכל נהדר.

17.תחסכו זמן ניקיון

החלטות נכונות יחסכו לכם זמן קריטי בניקיון ויחד איתו גם כאב ראש, דברים קטנים שתוכלו לשנות או לבחור מראש יעשו הבדל גדול.

מדפי זכוכית במקרר, לדוגמה, במקום מדפי רשת הם קלים הרבה יותר לניקיון ושומרים על ניקיונו הכללי של המקרר.

כיור שקוע במשטח העבודה צובר פחות פירורים ולכלוכים והוא קל יותר לניקוי.

גימור מט וצבעים בהירים, לעומת כהים ובוהקים, עושים את הלכלוך לפחות בולט – לא שאנחנו ממליצים לא לנקות, פשוט לא כל גרגיר אבק בולט על משטחים כאלה כמו על משטחים אחרים.

18.תפרצו את המסגרות

אל תתנו לבלוקים המשעממים של ארונות, מגירות ושידות לעשות את המטבח שלכם למרובע ומכוער – תחשבו מחוץ למסגרת, תשברו את הצורה הריבועית ועשו את המטבח לתצוגה מגוונת ומרהיבה.

מדפים, כוורות לאחסון יין, דלתות זכוכית, מדפים ומתלים הם רק מספר רעיונות להתניע אתכם לחשוב אחרת ולעצב מטבח עם מראה מיוחד.

19.קטן ובהיר

במטבח קטן, בו השטח מצומצם, השתמשו בצבעים בהירים בעיצוב כדי ליצור אשליית מרחב ולהכניס אור.

צבעים כהים וחושך עושים אזורים קטנים לצפופים, אפלוליים וקודרים, שימוש בצבעים בהירים וחלונות לאור טבעי עושים במטבח תחושה של מרווח ונועם.

טיפ קטן – אם יש ווילונות כהים או אטומים במטבח החליפו אותם בווילונות בהירים שיאפשרו כניסה של הרבה אור טבעי.

20.נקודת ריכוז אחת

שיש בדוגמאות מרהיבות, כיריים בולטים, כלים צבעוניים, ארונות צורניים ורצפה יוקרתית יעשו עומס על העין לכל מי שנכנס למטבח.

תימנעו מעומס ותבחרו נקודת ריכוז אחת – אזור או פריט אחד – שעושים את עיצוב המטבח למיוחד.

אם השיש, למשל, בעל צבעים מגוונים וצורות בולטות תשמרו עליו כנקודת הריכוז ועצבו את שאר המטבח בהתאם, כאשר שומרים על פשטות.

עומס בעיניים עושה עומס בלב, אל תתנו ללב להרגיש שלא בנוח במקום הטוב ביותר בבית.

 

מטבח שתוכנן בקפידה ועוצב בטוב טעם יעשה את הבית לזוהר ואת החיים שלכם לשמחים יותר.

בהיותו המקום בו נחפש נחמה – באכילה – נרצה שהוא יהיה כזה שהאווירה בו שלווה, השימוש בו נעים והתחושות בו חיוביות.

בין אם משפצים, בונים בית חדש או רק עושים כמה שינויים קלים במטבח, עיצוב נכון של המטבח יעשה לכם ולמשפחתכם טוב בלב ונעים בבטן.

דילוג לתוכן